www.Bijuteria-online.com

Планински кристал

Планинският кристал е една от най-разпространената форма на кварца. Безцветните, прозрачни като вода

кристали на кварца се наричат планински кристал. Често се срещат и с включения – облачета, иглички, власинки или изключително красивите „Коси на Венера”.Планински кристал

Твърдостта му е 7 по скалата на Мос. Блясъкът им е стъклен. Друзите са обикновенно с добре оформени шестстенни кристали. Думата кристал произлиза от гръцката κρύσταλλος (krustallos), означаваща лед. Древните хора смятали планинския кристал за вода, която е замръзнала за вечни времена. Интересно е да се спомене, че първоначално гърците са използвали думата кристал за всички разновидности на кварца, а планинския кристал конкретно са наричали асентета – без сърцевина.

Този минерал често се описва в произведенията Илиада и Одисей. Находища на планински кристал има в цял свят, едни от най-големите находища са в Бразилия, Канада, САЩ, Япония, Австралия и Алпите.

Колие от Планински кристал и сребро от Unikalna.bg
Колие от Планински кристал и сребро от Unikalna.bg
             Вижте този продукт тук!

Планинският камък носи постоянство, скромност и вярност на човекът който го притежава. Помага при сърдечни, стомашни и очни заболявания и действа успокояващо при дихателни проблеми. Също може да предпазва от световъртеж и нормализира кръвното налягане, а ако се постави в стаята, то той пречиства въздуха в нея, спомага за концентрация на вниманието и проникване в същността на нещата. Изостря мисълта и укрепва паметта. Символизира богатството на Земята и носи щастие и късмет. Дава защита, разкрепостява духа, осигурява емоционално и физическо равновесие. Изключителен камък срещу биоинтервеции. Той също помага за лечение на безсъние просто поставете парче планински кристал под възглавницата си и ще спите спокойно. Ако пиете от чаша, направена от този кристал ще се предпазите от зъбобол.

Древните гърци вярвали, че боговете няма да откажат помощ на човек, който идва в храма с планински кристал в ръцете си. Това е камъкът на ясновидци и учени. Той засилва паметта, подобрява словото и мисълта, помага за разкриването на тайни.

Гривна, изработена от Планински кристал и сребърни елементи от Unikalna.bg
Вижте този продукт тук!

Една от големите загадки на 19 и 20 век е тази на човешките черепи от планински кристал. За тях се твърди, че са от изработени в пред-Колумбова Америка и са използвани от местните индианци при техните магически ритуали. Най-извстният от всички е т.н. череп на Мичел-Хеджис (частно притежание), при който долната челюст се отделя от останалата част, както при човешкия череп. Всички останали черепи са цели, т.е. от един къс кристал. Черепи от планински кристал има в експозициите на Британския музей (подобен по стил на изработка с този на Мичел-Хеджис), Musée du quai Branly в Париж, Националния музей по естествена история във  Вашингтон (най-големия по размери) и др. Всички музеи указват в своите каталози, че тези черепи не са автентични артефакти от пред-Колумбова Америка, тъй като доста косвени доказателста сочат, че по всяка вероятност черепите са изработени около средата на XIX век в Европа. Последните изследвания с най-съвременни методи указват, че за тяхната изработка са използвани технологии, недостъпни за маите и ацтеките от онова време. Всичко това не пречи много хора да вярват в магическите свойства или в извънземния произход на тези предмети, изработени от планински кристал. Едно от последните пищни превъплъщения на тези вярвания е филмът „Индиана Джоунс и кралството на кристалния череп“.

Череп на Мичел-Хеджис

сваровски бижутерия
кристал сваровски


Warning: count(): Parameter must be an array or an object that implements Countable in /home/unikalna/blog/wp-includes/class-wp-comment-query.php on line 399

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *