Tiger_eye3

Котешко око

Котешкото око или познат още като Хризоберил е полупрозрачен до мътен, със стъкловиден блясък камък.

Диапазонът на хрозоберила е от полупрозрачен до мътен, със стъкловиден блясък и твърдост 8,5 по скалата на Мос. Когато се шлифоват, тези камъни са първокласни, но им липсва пламък.

koteshko-okoИмето идва от гръцката дума „chysos”, означаваща златен и „beryllos”, отнасяща се за берилиевото съдържание. Често името хризоберил е изричано, като синоним на групата на берила, чиито представители са изумруда и аквамарина. За разлика от името си, хризоберила не е всъщност берил, той формира напълно независима категория камъни.

Има два подтипа хризоберил, особенно ценени като скъпоценни камъни: котешко око и александрит. Освен златен, хризоберила може също да съществува в сенки на зелено и кафяво, както и известният сменящ цвета си алекснадрит, който показва едновременно червено/лилаво и зелено.

Повечето хризоберили се намират в Русия. Други залежи има  в Китай, Шри Ланка, Бирма, Бразилия, Зимбабве, Танзания и Мадагаскар.

Котешкото око има тясна бяла линия, по средата на жълто-сивкавия камък, в следствие на пероподобни, спиралообразни, или иглоподобни рутилови включвания. Когато камъкът се завърти на светлина, този фин сноп от нишки в средата изглежда като че се плъзга по повърхноста на камъка. Опричното качество е известно като „chatoyancy” от френската дума „cha” за котка и „oeil” означаваща око.

Ефектът на котешкото око може да се появи и в друг тип камъни, но те да не са хризоберил. За това трябва да се обръщаме към този камък по- точно, като споменаваме името му, например : кварц котешко око. Когато при хризоберила, ефектът котешко око отсъства, камъните се шлифоват като фасетирани. Котешките очи винаги се шлифоват кабошон, тъй като дългите кръгли форми ще засилят линията на окото и ще я направят видима. Хрозоберил котешко око е истинска рядкост и е открит в няколко находища в целия свят. Ефектът котешко око по принцип, не се подобрява изкуствено, но понякога камъните се ирадиират за да се промени цвета им.

cateye_color

ХРИЗОБЕРИЛЪТ е един от магическите скъпоценни камъни в древноиндийските Веди. Също така е един от най-силните лечебни скъпоценни камъни. Сведения за него има в трактата по медицина на Расараджа Тарангини от преди около 4000 години. Описани са три много поетични разновидности на този красив скъпоценен камък: „цветовете на бамбуковото листо” (обикновен хризоберил), „блестящ и преливащ като пауново око” (най-вероятно това е александрит) и „проблясващ като котешко око” (котешко око или цимофан).
Според легендите с помощта на хризоберила древните индийски магове се опитвали да разберат езика на животни и птици, гадаели за бъдещето, учели се да разбират настоящето и се стремели да осмислят миналото. И днес се счита, че камъкът заздравяла семейството, укрепва дружбата и родствените връзки; лекува ревматизъм, артрит, ангина, дифтерит, сърдечно-съдови и психични заболявания. Това е талисманът на комарджийте. Хризоберилът носи здраве и дълголетие.

Обици, изработени от Котешко око и сребърни елементи от Unikalna.bg
Вижте този продукт тук!

ЗОДИАКАЛНИТЕ и личните скъпоценни камъни
Многобройни са начините на избор на личен скъпоценен или полускъпоценен камък и повечето от тях си противоречат. Все пак можете да избирате според зодията си, месеца на раждане и целта на камъка (амулет, талисман или лечебен камък). Най-често те се подбират според месеца на раждане. В момента по света се използват около 30 системи за избор на скъпоценни камъни (говорим за най-известните от тях). Но рядко сред зодиакалните камъни ще видите хризоберил. Все пак според една от системите александритът е подходящ за бижута на родените през август. Родените през октомври и ноември пък могат да избират между всички разновидности на берила включително и хризоберила. Според друга система всеки месец в годината има своите скъпоценни камъни и те нямат нищо общо с рождената ви дата. Но и нямат нищо общо с хризоберила. Древните траки пък имали зодиакална система според която Везните могат да носят бял берил, но единствен Скорпионът е достоен да носи като свой камък хризоберил.

Магически или лечебен камък, мощен талисман или само красива скъпоценност, хризоберилът е познат на хората хилядолетия наред. A неговата екзотична разновидност котешкото око вече над 4 000 години свързва света на скъпоценните камъни с … котките :)

Гривна „Шамбала“, изработена от Котешко око, Хематит и Планински кристал от Unikalna.bg
Вижте този продукт тук!

сваровски камъни
кристали сваровски цени


Warning: count(): Parameter must be an array or an object that implements Countable in /home/unikalna/blog/wp-includes/class-wp-comment-query.php on line 399

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *