Малахитът – „Огледалото към душата“

Малахита е един от най-популярните и красиви декоративни камъни. Неговите богати и разнообразни окраски в нюанси на зеленото го нареждат сред най-красивите бижутерийни камъни. От малахит за нуждите на бижутерията се изработват предимно кабушони в най-различни форми.

Смята се, че думата малахит произлиза от гръцки от „malakos“ – мек, и „mallow“ вид зелена подправка. Другото име на малахита е „Огледалото към душата“, защото в древността са смятали, че той може да проникне и да отрази душата на притежателя му.

m-malh_19_RM_dd6

Малахита дължи невероятния си зелен цвят на медта, като част от химическата му формула, а уникалните си концентрични или въртеливи форми на начина по който се формира.
Малахита се образува чрез утаяване на разтвори, и много по-рядко чрез кристализиране на стопена скала или кондензиране на изпарения.
Технически малахита се обозначава като „вторичен” минерал, което означава, че се образува като химическа реакция между вече формирани минерали. Когато вода съдържаща въглероден диоксид или разтворени въглеродни минерали взаимодейства с медносъдържащи скали или разтвори на медносъдържащи минерали може да се образува малахит. Най-често се образува в масивни формации като микрокристалинен агрегат и се отлага като корички по други скали.

 

След откриването през 1635 година в Урал на знаменитите малахитови рудници, този минерал справедливо  е започнал да бъде считан за „руски камък”. В днешно време, уралските залежи на малахит са практически изчерпани. Месторождения на малахит има в Казахстан, Германия, Румъния, Китай, Австралия. Малахит се добива във Франция, близо до Лион. Много малахит постъпва на международния пазар от Африка (Заир, Намибия).

Заради мекотата си малахита много лесно се обработва и може да придобие различни интересни форми и цветове, но за разлика от повечето други меки минерали, малахита се полира много добре. С подобни свойства не е чудно че има много декоративни употреби.

Гривна, изработена от оцветен Малахит, Оникс и сребърен елемент от Unikalna.bg
Вижте този продукт тук!

Малахитът  е мек и крехък минерал,  чувствителен е към топлина и киселини. Към тези красиви камъни трябва да се отнасяме доста внимателно.

Още в Древен Египет от малахит са правели амулети и различни украшения. През ХVІІІ в. от руския уралски малахит са правели малки декоративни предмети, а от началото на ХІХ в. са започнали да правят големи кутии и вази. С дребни пластинки от малахит в техниката „руска мозайка” са облицовани Малахитовата и Георгиевската зали в Зимния дворец в Санкт Петербург.

След изтощаването на главните малахитови залежи, той все повече се използва предимно като инкрустации в не големи ювелирни изделия. Особено добре изглежда малахит инкрустиран в бял метал, например в сребро.

С малахита са свързани множество легенди, някои от които утвърждават, че той може да направи човек невидим, а пиещия от малахитова чаша разбира езика на животните. В Индия се смята, че малахит, положен върху чакрата „трето око”, помага да пречистим съзнанието си от обиди и тревоги. В Русия се е смятало, че малахита е символ на изпълнение на желанията.

За много народи, малахита е бил „камък на здравето”, пазител от различни напасти. Камъни със светли оттенъци са добри за лечение  на сърцето и белите дробове. Текстове в индийската „Аюрведа” съветват да се полага малахит на сърдечната чакра и на „заблокираните” части на тялото за това, че да се „разтопят енергетичните задръствания” и да се открият каналите за преминаване на потоците от биоенергия. За най-полезни са се смятали малахитите със светли оттенъци. Положени върху областта на слънчевия сплит, малахита отнема емоционалното напрежение, създава баланс между енергиите на сърдечната и пъпната чакра. Обладавайки „инска” същност, малахита е способен да поглъща негативната енергия и да създава в организма на човека физическа и емоционална хармония.

В съвременната литотерапия малахита се използва при сърдечни заболявания, болести на задстомашната жлеза и далака. Той активизира регенерацията, положително влияе на хипофизата и епифизата. По мнението на някои американски целители, малахита е добро противорадиационно средство. Специалисти по литотерапия препоръчват използването му при болести на задстомашната жлеза и далака. Украшения от малахит способстват регенерацията на тъканите и влияят благотворно на нервната система.

Украшения с малахит се препоръчва да се носят от хора, родени под знака на Телеца. Малахитът е добър и за зодиите Везни и Лъв. Не се препоръчва да се носят от Скорпиони, Деви и Рак. За планета на камъка се счита Венера.

Гривна, изработена от оцветен Малахит, Слонова кост, Ахат и сребърен елемент от Unikalna.bg
Вижте този продукт тук!

сваровски бг цени
сърце сваровски


Warning: count(): Parameter must be an array or an object that implements Countable in /home/unikalna/blog/wp-includes/class-wp-comment-query.php on line 399

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *