hematite

Хематит

Хематитът се смята за камък на мъдростта и смелостта. Името на този твърд и тежък минерал произхожда от гръцката дума „хайматос” – „кръв“.  Хематитът наистина има цвят на засъхнала кръв, който му се придава от железните окиси. Понякога кафяво-червения цвят на хематита става почти черен. Тези разновидности на камъка са наречени ​​“черни диаманти“. Друга разновидност на цвета е стоманено – сив в зависимост от формата на извличане.

6hematite-sliman3421

Тънките плочици на хематита са прозрачни, а самите камъни са с метален, стъклен блясък. Не случайно причудливите образувания, намерени в залежите на хематит, в древните времена понякога ги наричали „червена стъклена глава“. В древността, плоските парчета хематит използвали като огледала и ги наричали спекуларит (от гръцката спекула- „съзерцание“).

Хематит се добива в Бразилия, Италия, Швейцария, САЩ и Туркменистан. Хематитни залежи съществуват в Кривой рог в Украйна и в Русия на територията на Курската магнитна аномалия и Урал.

Холистичните лечители вярват, че просто носенето на мъниста от хематит предпазва и лекува болести. Oт най-дълбока древност се смята, че помага за пречистване на кръвта и за укрепване на кръвоносната система. Помага при анемия; при разширени вени; при проблеми с оросяването на крайниците; при хемороиди. Подпомага функциите на черния дроб и на бъбреците.

При лечение препоръчват да се носят бижута, изработени от хематит (колиета, пръстени, обеци, гривни), както и да се прави китайски масаж с топчета от хематит.

Мъжко колие, изработено от Хематит, Оникс и медицинска стомана от Unikalna.bg
Вижте този продукт тук!

Древните претенции за лечебните свойства на хематит не са ​без документи.  Хематитът често се смачква и се поставя в рани за контролиране на кървенето. Съвременните учени сега вече знаят, че това е възможно поради наличието на желязо в него. Също така широко се използва в медицински препарати повишаващи хемоглобина.ю

Хематитът е един от най-силните камъни за енергийна защита. Смята се, че може да изгради защитна стена срещу омраза, проклятия, ярост, гняв, завист. Добре е да се носи близо до сърцето.

Хематита споменава в писанията на Теофраст (315 г. пр. Хр.). В Индия, хематитът е символ на смелост и мъдрост. Съвременните познавачи на магическите свойства на камъните казват, че хематита допринася за запазването на оптимизма, куража и волята.

От древността се вярва, че той дава сила и непобедимост в битката.  Хематитът е талисман за мъже, особено за войните. В древните времена, пришивали парченца с хематит в дрехите им, слагали ги на врата им или ги скривали в обувките. Отиващите на война правели магическо заклинание на този камък, за да им помогне да се върнат у дома живи и здрави.

Римските легионери, отивали на завоевателни походи, като задължително със себе си вземали амулет от хематит, най-често това била фигурката на домашния дух.

В Русия, имало поверие, че ако се окачи парче хематит над люлката, то детето рядко ще пада и наранява до кръв.

Хематитът подобрява енергетиката, укрепва физическото и етерното тяло. Смята се, че той избавя собственика си от пристъпи на гняв и необмислени действия, дава чувство на увереност и сигурност. Този камък помага да се пести енергия и да се използва така, както собственикът иска. Хематитът позволявал на човека да въздейства със своята аура на другите хора.

Обеци с Хематит
Сребърни обеци с Хематит и Котешко око от Unikalna.bg
       Вижте този продукт тук!

В древността, хематитът се оценявал като най-силния магически амулет.

В Европа той бил смятан за талисман на магьосниците, които чертаели своите символични знаци и магически кръгове, които можели да побеждават злите духове и да защитават от нападения от космоса.

В древен Египет жриците на богинята Изида, за да предпазят себе си и богините от тъмните сили, по време на извършването на ритуали носели бижута, изработени от хематит. Като магически талисман той е бил почитан и в древна Гърция.

В средните векове, хематит бил задължителен атрибут на магьосници, чародейци и алхимици. С негова помощ се предпазвали от зли духове, призовавали духовете на стихиите и разговаряли с душите на мъртвите.

Зодии:Камък на Овен и Водолей, но може да се използва и от Скорпион. Този камък защитава и предупреждава за опасност, чрез промяна на температурата.

Гривна за зодия Водолей
Гривна изработена от естествени камъни Хематит,Аквамарин,Планински кристал и сребърен елемент за зодия Водолей от Unikalna.bg
       Вижте този продукт тук!

 
сваровски камъни
пръстен сваровски


Warning: count(): Parameter must be an array or an object that implements Countable in /home/unikalna/blog/wp-includes/class-wp-comment-query.php on line 399

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *