products_1932_997218174IMG_1613 [1280x768]

Яспис

В древността под яспис са разбирали прозрачни халцедони с обикновен зелен цвят. Сега, под понятието „яспис” се разбира цял клас от минерали, основата на които представлява кремниева порода с различни включения, в това число и на халцедона, а също и оксиди на желязото и алуминия. Количеството на тези примеси може да достигне до 20%, което и обуславя значителното многообразие на окраските при различните ясписи. Не случайно, наименованието на камъка възхожда към древногръцката дума iaspis – „пъстър”. В културата на Древна Русия тази дума се е трансформирала в „аспис”. За характерните ивици и разклонения на ясписа, в Русия е бил наричан още „тигров камък” и са говорили, че в този камък се е „смесила кръв”.

151_1_kristall-yashma
Кървав яспис

Днес той се смята за полускъпоценен камък и често се използва не за бижута, а за облицовки. Ясписът е характерен с това, че се поддава на полиране и може да бъде постигнато полиране до огледален ефект.

Различават ахатов яспис, иначе наричан „ясписов ахат”, въпреки че, за разлика от ахата, в ясписа няма концентрични кръгове и очертанията на кенарите е по-малко отчетливо. Ясписи с черен цвят от Северна Каролина (САЩ) се наричат базанити. Яспис с тъмен цвят с червеникави включения е наричан „кървав”. Друго наименование е хелиотроп или „месен ахат”.

Ясписов ахат
Ясписов ахат

Яспис с характерен рисунък се нарича „пейзажен”. Яспис с примеси на берлински лазур е известен като немски или швейцарски ляпис. Тя често служи за имитация на лазурита. Празема е също разновидност на зеления яспис. В зависимост от характера на разцветките се отделят брокатени или пъстроцветни ясписи.

C125
Пейзажен яспис

Окраската на ясписа – непрозрачна разновидност на кварца – е много разнообразна. Тя може да бъде червена, синя, виолетова, бяла и даже черна. Срещат се едноцветни ясписи, но често това са пъстри камъни с разноцветни ивици и петна. Искусните резбари често са използвали това качество при изработването на многоцветни геми.

Далматинов яспис
Далматинов яспис

Месторождения на ясписи има в много страни по света. Те съществуват в САЩ, Франция, Германия, Индия, Япония, Средна Азия и Русия.

Още египтяните и древните шумери са правели от яспис печати и амулети. Ясписа не еднократно се споменава в Библията. През ХVІІІ в. с откриването на богати месторождения на яспис в Урал, Алтай и в Забайкалието, историците го свързват с разцвета на каменоделската дейност в Русия.Гравюрни фабрики в Петергоф и Екатеринбург са правели в това време от яспис стотици разнообразни изделия.  Вази, свещници, писмени прибори, камини, различни поставки и даже колони за храмовете. В Санкт Петербург се съхранява уникална ваза от яспис, чийто диаметър достига 5 м., а масата и 11 тона. Историците на града разказват, че това изделие е било поставено в експозиционната зала още преди поставянето на вратите, защото просто нямало да влезе през тях. Множество изделия от яспис са изпълнени в Русия през ХVІІІ – ХІХ в. могат да се видят в много музеи и замъци в Европа.

С яспис са работили и западните ювелири. Например, известна работа на Бенветуто Челини – кутийка от зелен яспис с червени прожилки. В средните векове от яспис не рядко са правели църковна отвар.

Лечебни свойства на Ясписа
Ясписът стимулира сексуалността и плодородието. Червено-кафевия яспис е особено полезен при проблеми с черния дроб, далака и панкреаса. Пиенето на ясписова вода час преди всяко хранене подпомага свалянето на килограми. Ясписова вода се създава като поставяте всяка вечер камъка в чаша вода и на сутринта тя вече е готова за консумация.
Жълтия яспис е особено добър за жените в менопауза и те трябва да пият ясписова вода всяка сутрин. Той укрепва и имунната система.

Обици, изработени от Яспис и сребърни елементи от Unikalna.bg
Вижте този продукт тук!

Магически свойства на Ясписа
Сили: изцеление, закрила, здраве, красота
Ясписът е доста често срещан камък, който насърчава психичните процеси и ни помага да се въздържаме от вредни желания и капризи, които могат да доведат до опасни ситуации.
Ясписът се нуждае от пряк контакт с кожата, като след всяка употреба камъкът трябва да бъде почистван с топла течаща вода и презареждан през нощта в купа с натрошени камъни хематит.
Зелен Яспис (енергия: Възприемчива, елемента: Земя, планета: Венера) – използва се като талисман за изцеление и здраве. Носенето на зелен яспис спира халюцинациите и насърчава спокойния сън. Като го носите ставате по-съпричастен към проблемите на другите, техните емоционални и душевни състояния.
Кафяв Япсис (енергия: Възприемчива, елемента: Земя, планета: Сатурн) – спомага центрирането и заземяването, особено след тежък магически ритуал, психическа или духовна работа.
Пъстър яспис (енергия: Проективна; елемент: Въздух, планета: Меркурий) – за защита срещу удавяне носете петнист яспис. Неговата сила се засилва неимоверно когато се носи под формата на кръст символизиращ четирите елемента въздух, земя, огън, вода.
Сив яспис – помага да възвърнете личната си сила. Балансира и защитава третата чакра.

2522-tm_thickbox_default
Man UniQue мъжка гривна „Шамбала“, изработена от яспис, вулканична лава, оникс и тигрово око от Unikalna.bg
Вижте този продукт тук!

Украшения с яспис се препоръчва да се носят от хора, родени под знака Дева.

Планети на ясписа са Юпитер и Меркурий.
пръстени сваровски online
бижута сваровски онлайн


Warning: count(): Parameter must be an array or an object that implements Countable in /home/unikalna/blog/wp-includes/class-wp-comment-query.php on line 399

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *